Barcelonában még javában megy a karnevál, igaz a java mával lezárult, de állítólag még hétvégén is lesznek farsangi őrületek, pedig - mint az most leesett - ma már húshagyó kedd van. ...mire befejezem a bejegyzést, már hamvazó szerda lesz, és ha már ilyen ügyesen felismertem a napot, óriási elhatározásra jutottam: idén bizony böjtölök rendesen! Márcsak azért is leírom ezt, hogy magam se feledjem, hogy komolyan gondolom, nameg ugye a kimondott szó elszáll, míg az írás talán megmarad.
Nem mondanám ezt lényegnek, feltehetőleg csak a magam győzködése miatt írom le... A vegetáriánusok szerint hús nélkül egészségesebb, az állatvédők szerint leginkább az állatkínzás elleni küzdelem miatt van jelentősége, a kisnyugdíjasok szerint pedig ugye olcsóbb az élet, ha "nem kell" húsra költeni, mellesleg most van kivel szolidarítanom is, nem utolsósorban pedig valami mindennaposnak az elhagyása nyilván erősíti az akaratot is. Én viszont szeretem a húst, méghozzá sokféle húst, és sokféle formában, így magam sem tudom mi lesz velem a következő 40 napban. Nyilván nem segít majd, hogy a sufninkban ott figyel egy teljes disznóláb (sonka, de így brutálisabban hangzik, nem?), a hűtőben van egy kis felvágott és kolbász, a fagyasztóban pedig egy fél tanya, és mellesleg Balinak szándékozom is húsételeket készíteni. Felteszem, csak azért fog nagyon megviselni, mert folyton azon agyalok majd, miből kell kihagynom, és mi mindenből maradok én ki emiatt, de nem lehetek ekkkkora materialista :D Biztosan kaparni fogom néha a falat, főleg hogy Balit ezidő alatt sem kívánom megfosztani a fő proteinforrástól, úgyhogy a legjobb védekezés a támadás elve alapján inkább fincsi vegareceptekkel fogom távoltartani magamtól a hús iránti éhségemet. És ez az a pont ami miatt még egy szempontból jelentős, hogy ezt az elhatározást ide kiteregetem: mindenkitől bocsi, de alkalomadtán, azt hiszem, a blogot is receptgyűjtésre/halmozásra fogom használni. Nem kell extrákra gondolni, főként csak kedvcsinálókat tervezek írni. Mindenkitől bocs miatta, de erősítenem kell magam ;)
Ha már ezt meguntam, majd biztos elráncigálom Balit valami jó kis indiai étterembe :)
Elsőként őt szemeltem ki magamnak (Balinak majd gyártok hozzá valami kis kiegészítőt):
Olasz
paradicsomos golyók recept:
hozzávalók 2 főre
3-4 db sárgarépa
2-3 db krumpli
ricotta
zsemlemorzsa (gluténmentes vagy sima)
3 dl sűrű paradicsomszósz
olívaolaj, bazsalikom, oregánó, só
elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és kicsi sóval feltesszük őket főni (lehet együtt).
Amint puhára főttek, krumplinyomóval összepépesítjük, majd belekeverünk annyi ricottát és zsemlemorzsát, hogy gyúrható állagú masszát kapjunk, és gombócokat formázunk belőle.
A paradicsomszószt egy nagy serpenyőben csepp olajon összefőzzük a fűszerekkel, majd amikor forró a szósz, a gombócokat is megsütjük benne.
hozzávalók 2 főre
3-4 db sárgarépa
2-3 db krumpli
ricotta
zsemlemorzsa (gluténmentes vagy sima)
3 dl sűrű paradicsomszósz
olívaolaj, bazsalikom, oregánó, só
elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és kicsi sóval feltesszük őket főni (lehet együtt).
Amint puhára főttek, krumplinyomóval összepépesítjük, majd belekeverünk annyi ricottát és zsemlemorzsát, hogy gyúrható állagú masszát kapjunk, és gombócokat formázunk belőle.
A paradicsomszószt egy nagy serpenyőben csepp olajon összefőzzük a fűszerekkel, majd amikor forró a szósz, a gombócokat is megsütjük benne.
forrás: http://www.nosalty.hu/recept/olasz-paradicsomos-golyok
Na, üzenem magamnak, hogy hajrá, meg hogy el ne felejtsd! Hmm... még jó, hogy a csoki nem került tiltólistára :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése